top

Komt er een 53ste Pierlala folklorestoet in 2015?

maandag 30 maart 2015

Afgelopen zaterdag trakteerde het Pierlalastoetcomité alle deelnemers aan de 52ste Pierlala folklorestoet op een gratis feestmaal. Helaas kunnen we door een steeds dalend aantal deelnemers niet langer de folklorestoet organiseren. Daarom nodigen we op donderdag 9 april iedereen uit die met een groep wil deelnemen en afhankelijk van de medewerking zullen we beslissen of we dit jaar toch nog een folklorestoet kunnen organiseren.

Als dank voor hun medewerking trakteerde het Pierlalastoetcomité zaterdagavond de deelnemers van de 52ste Pierlalastoet van 14 september 2014. Zij kregen een gratis feestmaal met aperitief, warme beenhesp, groentenkrans, kroketjes en dessert.

Het stoetcomité en de medewerkers zijn terecht fier dat zij reeds zolang de Pierlalatraditie met zijn jaarlijkse stoet in Ursel in ere konden houden en dat op een steeds hoger niveau. Op donderdag 9 april 2015 wordt om 20 uur in het Parochiaal Centrum De Reinaert de eerste vergadering gehouden ter voorbereiding van de 53ste Pierlalastoet.

Echter, zoals het er nu op aanlegt, zal er een grote verandering moeten aangebracht worden in het programma van de 2de zondag van september, Pierlala’s Feestdag in Ursel. Dit jaar wordt het heel moeilijk om de stoet op een kwaliteitsvolle manier samen te stellen: er zijn steeds minder mensen en groepen bereid om deel te nemen. Van meerdere groepen is nu reeds bekend dat zij dit jaar niet zullen meegaan in de stoet.

Het probleem is niet dat het comité geen ideeën heeft voor een origineel en boeiend stoetthema, of dat de wagens niet opgebouwd zouden raken, of dat er ontoereikende financies zouden zijn, maar er zijn gewoon te weinig deelnemers te vinden.

In de 52ste stoet vorig jaar met als thema ‘Pierlala gaat voor goud!’ kon dit nog opgelost worden met een aantal wagens en taferelen waar weinig figuranten voor nodig waren. De presentatie van de olympische gaststeden Athene, Parijs, Saint Louis Missouri en Londen en de individuele sporten vergden immers weinig deelnemers.

Het stoetcomité denkt dit niet verder zo te kunnen doen: dit kon éénmalig en zonder kwaliteitsverlies vanwege het specifieke thema. Maar de bedoeling blijft om telkens op een levendige en boeiende manier een origineel levensverhaal van Pierlala uit te beelden.

Alle aanwezige deelnemers op het feest van zaterdagavond vonden het bijzonder jammer mocht de stoet dit jaar niet kunnen doorgaan. Zij willen net als het stoetcomité dit uniek evenement in Ursel behouden. Maar misschien zijn nu toch wel veel meer mensen bereid om mee te werken?

Daarom is er dus op 9 april toch een eerste vergadering ter voorbereiding van de 53ste Pierlalastoet: dit jaar op 13 september, of op de 2de zondag van september 2016?

Iedereen die, vooral met een groep, wil deelnemen aan de stoet is om 20 uur welkom op deze vergadering in Parochiaal Centrum De Reinaert, Onderdale, Ursel. Afhankelijk van de medewerking zal het stoetcomité daarna beslissen of op 13 september 2015 al dan niet de Pierlalastoet uitgaat.

In ieder geval houdt Ursel Pierlala’s Feestdag op de 2de zondag van september in ere : Ursel is en blijft het dorp van Pierlala! Met of zonder stoet zal Pierlala op 13 september weer verrijzen in Ursel en wordt hij waardig ontvangen. Hij zal zeker kunnen genieten van optredens en van zijn 2de Pierlala’s Marathon in Urselse Velden.

Deel dit artikel

top