top

Evenementen

Het hoofdevenement in Ursel dat herinnert aan de legendarische figuur Pierlala is ongetwijfeld de folklorestoet op de tweede zondag van september waarin zijn leven wordt uitgebeeld in een straattoneel door een dertigtal groepen met elk een eigen wagen.

Overzicht werkjaar

Het realiseren van zo’n grootste folklorestoet vergt veel organisatie. Daarvoor is er het comité Pierlala-Ursel. In het begin van het jaar komt het comité samen om een deelnemersfeest te organiseren voor alle groepen die deelnamen aan de vorige folklorestoet. Dit feest gaat eind maart – begin april door in “Zaal De Katerhoek” in Ursel. Er wordt voordien ook door het comité gebrainstormd over het nieuwe thema voor de stoet dat op het deelnemersfeest onthuld wordt.

Na het deelnemersfeest zijn er in april, mei en juni voor alle groepsleiders drie vergaderingen met het comité. Daarin worden taferelen besproken voor het nieuwe thema. Na deze vergaderingen is voor elke groep duidelijk wat ze precies willen uitbeelden op hun wagen en hoe hun wagen eruit zal zien.

In de maand juli ligt alles eventjes stil voor de verlofperiode om helemaal uitgerust te zijn voor de start van de bouw van de wagens. De bouw vangt aan in de eerste helft van augustus op een werf die volledig uitgerust is. Groepen speken er af om te komen bouwen aan hun wagen.

De tweede zondag van september is de hoogdag voor het comité Pierlala-Ursel met de eigenlijke folklorestoet. In dit weekend van de folklorestoet is er ook de Pierlalakermis met kermisactiviteiten in Ursel. De zaterdag voor de stoet is er de Pierlala-koers voor wielrenners.

Na de stoet evalueert het comité de folklorestoet en wordt een gezinsetentje georganiseerd om na te babbelen. Dit gezinsetentje gaat door op een zondag in november. Zowel bezoekers als deelnemers kunnen zich inschrijven.

Terug naar Over Pierlala

Deel dit artikel

top