top

Geschiedenis

Volgens de legende is Pierlala geboren op de Katerhoek in Ursel. Dit is op de hoek van de Pierlalawegel en de Ijzeren Hand. Wanneer hij precies geboren is, is niet bekend. Er werd wel een lied over het leven van Pierlala teruggevonden dat opgetekend werd in 1672. Maar dat lied is waarschijnlijk ouder omdat het voordien mondeling doorgegeven werd van de ene op de andere generatie.

Er is ook een figuur van Pierlala in de Duitse stad Stade (tussen Bremen en Hamburg). Daar vierde men ene Beurlala, Bierlala of  Petermaenchen. Men had er ook een houten beeldje dat treffende gelijkenissen heeft met de Pierlala-figuur in Ursel. De Pierlala-figuur zou waarschijnlijk in Stade terecht gekomen zijn door Vlamingen die hun Pierlala-figuur meegenomen hebben. Zij zouden uitgeweken zijn naar Duitsland in tijden van conflicten tussen katholieken en protestanten. In diezelfde tijd zochten Duitse abdijen jonge werkkrachten om te werken bij de ontginning van hout en turf, wat voor een aantal Vlamingen een betere toekomst betekende. Buiten Stade is Pierlala onbekend in Duitsland.

Volgens een ander verhaal baatte Pierlala in de 18de eeuw een herberg uit op de Katerhoek in Ursel. Pierlala zorgde er voor de ambiance door zang en dans, terwijl hij speelde op de doedelzak of de vedel.

Er zijn dus wel wat onduidelijkheden omtrent het leven van Pierlala en of hij wel echt bestaan zou hebben. Maar feit is wel dat in Ursel de legende van Pierlala al vele jaren levendig wordt gehouden door Pierlala-kermissen, Pierlala-streekproducten, en tot in 2015 was er een jaarlijks folklorestoet rond de Pierlala-figuur op de tweede zondag in september.

Terug naar Over Pierlala

Deel dit artikel

top