top

Koninklijke 51ste folklorestoet is een feit!

maandag 9 september 2013

Gisteren trok de 51ste Pierlala folklorestoet doorheen het dorp van Ursel. Dit jaar was de stoet koninklijk getint naar aanleiding van de koninklijke erkenning van de Pierlala folklorestoet.

Het verloop van de folklorestoet en alle randevenementen zijn heel goed en vlot verlopen. Ook de weergoden waren ons goed gezind, want op enkele regendruppels na en dreigende onweerswolken naar het einde van de stoet hielden we het droog. Helaas gingen de hemelsluizen wel open omstreeks 19u30. Gelukkig hield de regen op omstreeks 20u45 zodat het koninklijke vuurwerk op 21u toch kon doorgaan en we zo deze feestelijke dag konden afsluiten.

Een boeiend verhaal

We brachten een brachten een spannend verhaal over het leven van Pierlala tijdens de folklorestoet. Pierlala werd geboren in 1831 en is eigenlijk verwekt tijdens een overnachting van de eerste koning van België Leopold I in het Conincksgoed in Ursel op zijn doortocht van De Panne naar Brussel. Pierlala had dus koninklijk bloed. De nieuwe koning wordt feestelijk ingehuldigd. Vervolgens maakt Pierlala veel mee in de 18de eeuw: het landelijke leven in Ursel, met de schaapherder, het vervoer met os en kar, de huisnijverheid, opening van de zoo in Gent.

Maar na zijn jeugd moet hij op zoek gaan naar werk, en trekt naar de koolmijnen in Marcinelle. In 1863 is er de intrede van koning Leopold II. Opnieuw redenen om te feesten. Eind jaren 1800 wordt in Ursel de kerk vergroot en verbouwd en de paters van Scheut zoeken helpers voor de missies. In de meisjesschool wordt de Brabançonne aangeleerd, in de opstandigere jongensschool wordt de Vlaamsche Leeuw gezongen.

Pierlala is ook een avonturier en trekt met Leopold II met de Congoboot Charlesville naar Congo. Hij komt er in contact met het harde werk op de rubberplantages. Zou hij omwille van zijn koninklijk bloed dan koning kunnen worden in Congo? De dochter van de negerkoning zag hem wel zitten, maar de bevolking niet en hij wordt op een onmenselijke manier in de kookpot gestoken.

Uitvoering

Het verhaal werd gebracht in 28 taferelen, waaronder 19 wagens. We willen dan alle deelnemers bedanken om dit verhaal te brengen. Elke groep heeft zijn uiterste best gedaan om hun tafereel op hun manier te brengen en hun wagen te helpen bouwen.

Op een dag zoals de folklorestoet komen we met ons comité handen te kort. Vandaar ook een woord van dank aan alle helpers voor het goed verloop van de folklorestoet.

Uiteraard kan dit alles ook niet gerealiseerd worden zonder onze sponsors. Dit jaar mochten we rekenen op de steun van vele sponsors in Ursel en wijde omgeving. Er waren zo maar even 256 sponsors opgenomen in het reclameboekje dat opnieuw een heel jaar voor de inwoners van Ursel en Knesselare dienst zal doen als bedrijvengids. Ook de deelnemers aan de reclamestoet zetten we graag in de kijker en werden daarom gefilmd. Hartelijke dank aan alle sponsors!

Wij kunnen dan wel een volledige folklorestoet realiseren, maar zonder kijklustigen is het ook maar niets! Dus ook aan alle bezoekers en sympathisanten die we dit jaar opnieuw mochten verwelkomen bedankt voor jullie talrijke opkomst.

Tot slot ook de ordediensten en de gemeente Knesselare willen we bedanken opdat alles veilig en vlot verlopen is.

Folklorestoet in beeld

Wij blikken terug op een geslaagde 51ste editie van de Pierlala folklorestoet. Binnenkort verschijnen de foto’s van de stoet en de foto’s bij de Reus Pierlala aan de kerk op onze website. Later dit jaar verschijnt ook een DVD waarin je de hele stoet kan herbeleven alsof je erbij stond! Ook de reclamestoet en het vuurwerk werden gefilmd.

Fotoreporter Nancy Van Parys van Het Nieuwsblad maakte alvast een knappe fotoreportage:

51ste Pierlala folklorestoet

Ook van Eric Plovyt heeft een heel mooi fotoalbum gepubliceerd over de Pierlalastoet: https://plus.google.com/photos/107870854097197503287/albums/5921278770013164849?banner=pwa

Was jij ook één van de vele bezoekers van de folklorestoet? En heb je ook foto’s genomen? Dan stellen we het enorm op prijs als je deze met ons zou willen delen. Je kan hiervoor contact opnemen via ons contactformulier of via onze facebookpagina. Alvast bedankt!

Deel dit artikel

top