top

Pierlala Ursel in rouw

vrijdag 17 mei 2019

Met grote droefheid in ons hart melden we het plotse overlijden van ons comitélid René De Rycke afgelopen zondag 12 mei.

Dit trieste nieuws sloeg in als een bom bij ons comité, het dorp Ursel en de symphatisanten van de Pierlalafolklorestoet. In ons comité vormde René samen met zijn vrouw Katrien één van de drijvende krachten achter de realisatie van tientallen prachtige folkorestoeten rond de legende van Pierlala in Ursel.

De jaarlijkse folklorestoet beeldt het leven uit van de legendarische figuur Pierlala in Ursel, met groepen die op wagens door de straten van Ursel trokken. Al sinds de jaren tachtig was René nauw betrokken bij de wagenbouw van de folklorestoet. Jaarlijks werden tot  zelfs 30 compleet nieuwe wagens gebouwd tot prachtige en unieke exemplaren. De stoet werd naar aanleiding van zijn 50-jarig bestaan in 2012 erkend als immaterieel erfgoed en kreeg een koninklijke erkenning.

De legende van Pierlala in Ursel lag René nauw aan het hart en was een cruciaal deel van zijn leven. Ook voor al onze nevenactiviteiten was hij steeds in de weer. We denken hier aan onze medewerking aan de nieuwjaarsreceptie in Ursel, het Pierlala deelnemersfeest, de optochten met Reus Pierlala…

René was een bezige bij. Samen met zijn echtgenote Katrien bouwde hij een landbouwbedrijf op, en met zijn vele energie en talenten investeerde hij dan nog heel wat tijd in de Pierlalastoet. Bijna ongelooflijk hoe hij dit alles voor elkaar kreeg.

De laatste jaren kampte de folklorestoet met een tekort aan deelnemende groepen en vooral wagenbouwers waardoor de stoet na 2015 niet meer kon georganiseerd worden. Dat was een moeilijke beslissing, ook voor René als één van de bezielers van onze stoet. Maar de stille hoop blijft leven dat ooit nieuwe enthousiastelingen opstaan om opnieuw een Urselse Pierlalafolklorestoet te organiseren.

Vandaag 17 mei werd in intieme kring afscheid genomen van René.

Onze gevoelens van medeleven gaan in de eerste plaats uit naar zijn vrouw en ons collega-comitélid Katrien, en de naaste familie en vrienden.

Lees hier het rouwbericht

Deel dit artikel

top