top

Folklorestoet tot en met september 2015

Ursel is onlosmakelijk gelinkt met de legendarische figuur Pierlala. Tot in 2015 werd Pierlala er jaarlijks op de 2de zondag van september eventjes tot leven gewekt voor een jaarlijks nieuwe folklorestoet. De nadruk mag wel eens gelegd worden op het woord nieuwe want elk jaar opnieuw werd er gewerkt rond een compleet ander thema en andere tijdsgeest waar Pierlala tot leven kwam en aan het einde van de stoet kwam te sterven.

De term folklorestoet doet het misschien niet meteen zo vermoeden, maar wie het personage Pierlala beter kent weet dat dit allesbehalve een statische stoet was. De stoet speelde zich altijd af in het verleden en Pierlala groeide op in het landelijke Ursel dus bestond die inderdaad vaak uit landelijke taferelen van vroeger, maar het personage Pierlala staat bekend om zijn humor, zijn fratsen en zijn kwinkslagen en dit was dan ook vaak heel duidelijk aanwezig in de stoet.

Zoals reeds vermeld kwam Pierlala steeds te sterven op het einde van de stoet, en om het steeds vernieuwende karakter van de stoet en de niet steeds typische folkloristische taferelen nog eens te illustreren vermelden we graag nog enkele doodsoorzaken van de afgelopen jaren:

  • tijdens wielerwedstrijd in een ijskar ingereden
  • onthoofding door beul
  • slag van de molen
  • in brandend huis gebleven
  • neergeslagen in bokswedstrijd

Opbouw van de stoet

De folklorestoet werd voorafgegaan door een reclamestoet van de sponsors die dit evenement mogelijk maakten. De stoet zelf wordt geopend door de Pierlala-reus gekleed in de typische klederdracht van Pierlala, gevolgd door het nieuwe levensverhaal van Pierlala uitgebeeld door een dertigtal groepen in een afwisseling van wagenspel, straattoneel, muziek en dans. Het laatste tafereel waarin Pierlala kwam te sterven werd steeds gevold door de praalwagen. Deze praalwagen deed tevens dienst als werpplaats voor de befaamde ‘worstenworp’. Wie een worst met één van de  lotjes kon vangen kon die daarna inruilen aan Pierlala’s feesttent voor één van de vele prijzen.

De Pierlala-stoet was natuurlijk ook de dag om nog eens van de drie Pierala-drankjes te genieten:

Deze laatste is nog steeds te verkrijgen via het Pierlala-comité.

 

Deel dit artikel

top