top

Folklorestoet

Ursel is zo fier op zijn vrolijke en legendarische figuur Pierlala dat dit personage jaarlijks tijdens een kermisweekend op de tweede zondag van september met een prachtige folklorestoet in de kijker gezet wordt. Het is een groots en uniek evenement voor een rustige en landelijke streek als Ursel. Elk jaar wordt er voor de folklorestoet gewerkt rond een ander thema waarin het leven van Pierlala in een bepaalde tijdsgeest wordt uitgebeeld door een dertigtal groepen met een eigen wagen. Doordat de folklorestoet volledig opnieuw opgebouwd wordt, beelden de groepen ook elk jaar een nieuw tafereel uit. Dat maakt het ook spannend voor bezoekers die jaar na jaar verrast worden door een compleet nieuwe uitbeelding rond het leven van Pierlala. Tussen de wagens door is er ook animatie met muziek en dans, want daar hield Pierlala ook van.

Vaste waarden

De stoet heeft jaarlijks een aantal vaste waarden. De folklorestoet wordt voorafgegaan door een reclamestoet van de sponsors die dit evenement mogelijk maakt. De stoet wordt geopend door de Pierlala-reus gekleed in de typische klederdracht van Pierlala. De praalwagen sluit de stoet af. Op het eindpunt is er vanaf die praalwagen de befaamde ‘worstenworp’. Daarbij zijn sommige worsten voorzien van lotjes met prijzen voor één van de streekdranken kenmerkend voor Ursel. Na de stoet is er nog animatie en kan iedereen ook kennismaken met de lekkere streekdranken. De folkorestoet heeft jaarlijks ook een vast tijdstip: de tweede zondag van september.

Taferelen

Een straattoneel met het leven van Pierlala van in de wieg tot aan zijn dood wordt gebracht door een dertigtal groepen die elk een tafereel brengen op een wagen. Er is zelfs een volledig uitgeruste werfplaats waar alle wagens opgebouwd worden. Omdat er heel wat materiaal nodig is om zo’n folklorestoet te organiseren huurt de vereniging Pierlala-Ursel ook een loods op het vliegveld van Ursel. De stoet volgt een parcours doorheen Ursel en kadert in een volledig programma voor bezoekers.

53ste folklorestoet

Dit jaar gaat de Pierlala folklorestoet door op zondag 13 september 2015 en is hiermee aan zijn 53ste editie toe. Het thema waarrond de stoet zicht dit jaar afspeelt is ‘Pierlala voor ’t geluk geboren’.

Klik hier voor het volledige programma

Deel dit artikel

top