top

Foto’s folklorestoet 2011

Vorig jaar ging de 49ste Pierlalastoet door op zondag 11 september 2011. Het thema was toen ‘Pierlala, ne slag van de meulne’. Pierlala groeit op in het Ursel van rond de jaren 1900, en volgt met spanning de kunsten van circusartiesten en vuurspuwers op de kermis. Thuis gekomen wil Pierlala dit ook zelf eens uitproberen, maar het loopt volledig mis. Het vuur steekt ook zijn thuis in de fik, en Pierlala’s ouders blijven in de brand. Pierlala zelf raakt gewond, en wordt verzorgd in het hospitaal.

Na deze zware tegenslag wordt Pierlala opgenomen in het weeshuis bij de kulders in Gent. Voor buitenjongen Pierlala gaat een nieuwe wereld open: hij monstert de ‘rode lijvekes’ van het meisjesweeshuis, volgt de paardentram en geniet van de ambiance met de volkszanger op het Veerleplein. Vlakbij in het Gravensteen wordt gewerkt in de spinnerij, en iets verder stookt men jenever. Hij ziet de bourgeoisie die de Floraliën bezoekt, en ook de stoet van de stroppendragers. Hij probeert zijn mannetje te staan, niet alleen bij het ballet, maar ook op het boxgala.

Op het boxgala sloeg Pierlala zijn tegenstander dood en komt daardoor terecht in ‘gruute miezeere’. Hij wordt opgepakt en wordt in de gevangenis de Nieuwe Wandeling gestoken. Men stelt er vast dat Pierlala het trauma van zijn jeugdzonde nog niet verteerd heeft, en hij wordt ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij verhuist naar het Ghislain. Daar fantaseert hij verder over de gebeurtenissen rond het kermiscircus, en naait een rij rode bolletjes op zijn  wit kostuum.

Hij slaagt erin te ontsnappen en gaat op zoek naar amusement in het café bij de molen. In gedachten overloopt hij zijn leven, maar vergeet de wieken van de meulne… Maar met Pierlala nooit lang getreurd: hij schupt het deksel van zijn kist en springt eruit. Lang leve Pierlala, sasa!

Deel dit artikel

top