top

Geschiedenis

Volgens de legende is Pierlala geboren op de Katerhoek in Ursel. Dit is op de hoek van de Pierlalawegel en de Ijzeren Hand. Wanneer hij precies geboren is, is niet bekend. Er werd wel een lied over het leven van Pierlala teruggevonden dat opgetekend werd in 1672. Maar dat lied is waarschijnlijk ouder omdat het voordien mondeling doorgegeven werd van de ene op de andere generatie.

Er is echter ook een figuur van Pierlala in de Duitse stad Stade (tussen Bremen en Hamburg). Daar vierde men ene Beurlala, Bierlala of  Petermaenchen. Men had er ook een houten beeldje dat een treffende gelijkenis heeft met de Pierlala-figuur in Ursel. De Pierlala-figuur zou waarschijnlijk in Stade terecht gekomen zijn door Vlamingen die hun Pierlala-figuur meegenomen zouden hebben. Zij zouden uitgeweken zijn naar Duitsland omwille van de gevolgen van de onverdraagzaamheid tussen katholieken en protestanten. Buiten Stade is Pierlala onbekend in Duitsland.

Volgens een ander verhaal baatte Pierlala in de 18de eeuw een herberg uit op de Katerhoek in Ursel. Pierlala zorgde er voor de ambiance en speelde er op de doedelzak of op de vedel, zong en danste. Daar werd ook veel gedronken. De lekkere streekdranken herinneren aan deze herberg.

Er zijn dus wel wat onduidelijkheden omtrent het leven van Pierlala en of hij wel echt bestaan zou hebben. Maar feit is wel dat Ursel de legende van figuur Pierlala jaarlijks gedenkt en viert in een folklorestoet op de tweede zondag in september.

Terug naar Over Pierlala

Deel dit artikel

top